... en meer!

To all you ladies out there: swipe!

Ik was hier eerder al openhartig over enkele taboes (remember dees en dees) en ik ga het nu weer doen. Deze keer ga ik zelfs iets van jullie vragen.

Get swiped

Oftewel: zorg dat ge regelmatig nekeer bij uw gynaecoloog passeert voor een uitstrijkje. Niet fun, I know. Maar ik weet spijtig genoeg ook wat er kan gebeuren als ge dat niet regelmatig doet. En neem het van mij aan, dat is nog veel minder fun.

Even een recap. We zijn de zomer van 2012. Ik sta op het punt om te stoppen met mijn pil wanneer er een brief in de bus valt van mijn gynaecoloog. Dat ik me niet ongerust moest maken, maar dat er mogelijk afwijkende cellen in mijn uitstrijkje gevonden zijn. “Niert ongerust maken” stond bij mij gelijk aan net-niet flauwvallen in mijn living. Want de meesten zullen hier wel weten waarom ze uberhaupt zo’n uitstrijkjes doen.

baarmoederhalskanker

Ik werd vriendelijk uitgenodigd voor een afspraak met de oncologisch (brrr!) gynaecoloog van mijn ziekenhuis en viel weer bijna flauw op die mens zijn spreidstand-stoel na de biopsie. Ja ze pitsen dan dus een heel klein stukske weefsel af, daarzo. Dat doet op zich geen pijn, maar mijn lijf vond het wel een inbreuk op haarzelve en besloot dan maar even te stoppen met bloed naar mijn hoofd te pompen. Gezellig als ge weet in welke houding een mens daar dan ligt.

Lang verhaal kort: het was niet ok. Voorloperstadium 2 (na 3 komt het vieze K-woord) en er werd besloten om die badd-ass motherf*** af te knallen met een laser. Klinkt funky, maar als ge weet WAAR dat precies gebeurt, is een mens daar niet zo happig op. Die ingreep zelf stelde twee keer niks voor, al kan ik u verzekeren dat het een vreemd zicht is, aangezien zo’n laser dus cellen verbrandt en dat daar dus al eens een kringel rook bij komt kijken. I was a smokin’ gun. Sexy zenne.

All clear

Dus kon er gezwangerd en bevallen worden. Maar op de controle na mijn zwangerschap bleek het weer niet ok. En dus moest er weer ingegrepen worden. Chirurgisch deze keer. Kaasschaafgewijs. Een kwartiertje onder volledige narcose en ’s middags alweer naar huis, om daar wat te bekomen in mijn zetel.

Ondertussen ben ik helemaal genezen verklaard en is ook de originele boosdoener (het HPV-virus) uit mijn regionen vertrokken. All’s well that ends well.

Maar dus daarom mijn Call To Action to all you ladies out there

Get swiped!

want wat hierboven staat is misschien niet plezant, maar wat had kunnen zijn als we het niet op tijd hadden geweten, is nog veel erger. Dat zijn verhalen met chemo en radiotherapie en heel de zwik. Verhalen die ge liefst ver van uw bed houdt.

 1. gerhildemaakt

  29 juli 2015 at 19:51

  Ik moest stiekem wel lachen met je smokin’ gun. Goed dat je hier zo openhartig over schrijft.

  1. K.To

   30 juli 2015 at 09:13

   als er ook maar één iemand hierdoor eens wat vroeger op controle gaat en erger kan voorkomen, is mijn missie geslaagd. Want mijn relaas is misschien ontnuchterend, maar het heeft ten minste een happy ending!

 2. Le petit requin

  3 augustus 2015 at 12:16

  Blij dat het bij jou goed afgelopen is en goed dat je dit deelt! Ik ga al ongeveer 10 jaar op jaarlijkse controle bij de gynaecologe, inclusief uitstrijkje om de 2-3 jaar. Er zijn uiteraard plezantere dingen dan dat, maar dat klein beetje ongemak neem ik er graag bij als ik daardoor nog veel minder plezante dingen kan vermijden!

  1. K.To

   3 augustus 2015 at 15:08

   tnx 🙂 better safe than sorry, zoals ze dat zo schoon zeggen in het Engels.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.