Doorbladerd, Parenting Professional

15 dingen die ik leerde van Moody Bitches

Judie Holland schreef een boek. Moody Bitches. Over hoe vrouwelijke en mannelijke hersenen verschillen en waarom. Over hoe hormonen onze emoties en gedrag in de greep houden en hoe al die hormonen onderling steeds op zoek gaan naar balans. En dus ook wat dat met je doet als je hormonale anticonceptie en/of antidepressiva slikt (spoiler: heel veel, blijkbaar) en hoe het kan dat vrouwen en mannen anders reageren op dezelfde medicatie.


Wat hebben we geleerd vandaag?

 1. Onze vrouwenhersenen zijn destijds geoptimaliseerd om als jager-verzamelaar te onthouden waar we eten konden vinden. Nu is dat vooral handig om je sleutels en je GSM te vinden. Of die van je man. Hij kan er dus blijkbaar niks aan doen dat hij dat niet meer weet. Zijn hersenen zijn daar simpelweg niet voor gemaakt.
 2. PMS is ok! We vitten dan misschien wel op details, het zijn toch vaak indicaties dat er iets schort in ons leven. Goeie tip: schrijf tijdens je PMS-bitchin‘ alles op waar je gefrustreerd over bent. Eens je weer tot jezelf bent gekomen, neem je lijstje erbij en tackle die frustraties met je herwonnen geduld.
 3. Fybromyalgie is een typische “vrouwenkwaal”. Mannen met dezelfde symptomen krijgen maar zelden dezelfde diagnose. Het is ook een diagnose die vaak te snel wordt gesteld, terwijl de patiënt in feite lijdt aan de Ziekte van Lyme, een auto-immuunziekte, reumatoïde artritis of zelfs eierstokkanker.
 4. Sommige medicijnen hebben voor mannen en vrouwen een andere dosage. Zoals bv slaapmiddelen, daar heb je als vrouw maar half zo veel van nodig dan als man om als een roosje te slapen. Lekker zuinig.
 5. Onze hormonale cyclus maakt ons veranderlijk. Maar ook adaptiever en gevoeliger. Dat heeft in de evolutie zijn nut al bewezen. En we hoeven ons daar dus niet over te schamen, integendeel. We moeten alleen erkennen dat we de ene dag de wereld anders zien dan de volgende. En dat we leren leven op het ritme van onze eigen golven.
 6. Slik je de pil, dan zou je eigenlijk extra vitamine B6 moeten nemen om je serotonine (je gelukshormoon) meer in balans te krijgen
 7. De yogahoudingen waar je de grootste hekel aan hebt zijn waarschijnlijk diegene die je lichaam het hardste nodig heeft
 8. Oreo’s zijn als cocaïne. Junkfood is letterlijk verslavend en werkt op dezelfde manier in op je hersenchemie als crack en speed. Slik.
 9. Fructose is killer doordat het je lever bij verbranding triglyceriden doet aanmaken, wat leververvetting veroorzaakt.
 10. Heeft je koter ADHD? Volgens onderzoek kampt hij/zij dan ook met een slaaptekort. Het knippen van de keelamandelen kan dan helpen om snurken te voorkomen en de slaapkwaliteit op te vijzelen. Maarreuh… do not try this at home.
 11. De vibrator werd uitgevonden als medisch hulpmiddel om ‘hysterie’ bij vrouwen te genezen. Wat de man van die “uitvinding” van psychische stoornis had, kwam ik niet te weten.
 12. Van sporten wordt je stoned. Het stimuleert immers je endocannabinoïde systeem. Zin om high te worden? Ga dan eens wat cardio doen of een blokje lopen.
 13. Lage luchtdruk veroorzaakt depressieve gevoelens. Zit dus niet te diep in de put als het buiten regent, voor je het weet, voorspelt Frank weer zon en is alles vergeten.
 14. Botsend water is gezond. niet direct een tropische waterval in zicht waar je in kan gaan staan? Neem een douche voor je portie positieve ionen. Maar hou wel je waterfactuur in de gaten. Want de hartaanval als die in de bus valt, is wat minder gezond.
 15. Hoe meer groen in je buurt, hoe lager de kans op misdaad en geweld. Al heb je er natuurlijk altijd die in een bos één of andere kasteelmoord plegen. Uitzonderingen en regels en al.

En ook…

Een hoop voedingstips, richtlijnen voor een “ontstekingsremmend dieet” en welke zaken je tijdens je overgang best mijdt. Gezondheid zit immers ook in je darmen.

 1. prinses op de kikkererwt

  12 augustus 2015 at 22:04

  Leuk, al wist of vermoedde ik sommige dingen al.
  Over yogahoudingen wil ik graag een primeur delen: ik kan sinds vandaag op mijn hoofd staan. Dit even terzijde.
  En mbt ADHD is er aan de RU in Nijmegen bewezen dat dit in vele gevallen samen hangt met de voeding.

  1. K.To

   13 augustus 2015 at 08:50

   Met voeding? Dan heb je het als ouder dus zelf in de hand? Want zijn de boosdoeners die ik mijn Patatje dan zeker niet mag geven?

   1. prinses op de kikkererwt

    13 augustus 2015 at 10:16

    Ik dacht dat het ging om de toenemende mate aan kleurstoffen en bewaarstoffen etc die in voeding zit, alsook het veel te veel gebruiken van suiker etc. Wacht, ik zoek het even op. Alleszins ben ik ervan overtuigd dat we voor onszelf en het milieu beter zo veel mogelijk ‘unprocessed food’ kunnen gebruiken, cfr. macrobiotiek.
    http://www.adhdenvoeding.nl/nederlands-dieetonderzoek/

    1. K.To

     13 augustus 2015 at 10:51

     Suiker lijkt me inderdaad een binnenkopper 🙂
     bedankt voor de tips, daar ga ik zeker mee aan de slag (en dat vertel ik zeker verder aan mama’s die het willen horen – misschien moet jij er eens een blogpost over schrijven?)

     1. prinses op de kikkererwt

      13 augustus 2015 at 11:48

      Ik zal het in mijn lijstje zetten ;).

 2. fiekefatjerietjes

  13 augustus 2015 at 09:37

  Dat klinkt als een interessant boek! Ik wist wel dat hormonen op veel zaken invloed hebben, maar zó veel?
  Bedankt voor het delen 🙂

  1. K.To

   13 augustus 2015 at 10:54

   Het is echt zotjes hoe hormonen (als anticonceptie, maar ook als xeno-oestrogenen in plastic en al) heel je systeem ontregelen. Meer van het één leidt tot minder van het ander, wat dan weer andere processen in gang zet en de balans nog meer scheef trekt. Hetzelfde met antidepressiva en antipsychotica trouwens. Je gaat bepaalde zaken kunstmatig afvlakken, maar zorgt er zo dus ook voor dat je natuurlijke cycli verstoord worden en dat je geen hoogtes en laagtes meer hebt.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.