Glamourous Green, Zerowaste

Minder afval? 6 stappen voor starters

Het overkomt me de laatste tijd vaker dat iemand me zegt “ik zou ook wel eens minder afval willen” of “ik zou ook wel eens wat milieubewuster willen leven”… “maar ik weet niet goed waar beginnen”. Dus daarom, voor iedereen die denkt over starten: deze tips voor een eerste stap.

Hou (van) je restjes

Weggegooid eten is dubbel zonde. Mochten we voedselverspilling de wereld uit kunnen helpen, was de honger ook meteen van de baan. Culinaire hoogstandjes zijn zelden verpieterd op 24u, wanneer je ze met wat liefde en koelte omringd. Gooi dat overschotje rijst dus niet in de vuilbak, maar in een kommetje. Je kan er de volgende dag nog prima gebakken rijst of dolma’s mee maken.

Pasta laat je gewoon lekker chillen in de saus tot het moment dat je weer een hongertje hebt en de meeste bereide gerechten overleven echt wel een nachtje in je frigo of zelfs een poosje in je diepvries. Op een druilerige avond met je blik op een ik-heb-niks-in-huis lege frigo zal je blij zijn dat je maar een bord in de microgolfoven te zwieren hebt om in no time eten hebt. Dat scheelt weer een (afvalrijke) trip door weer en wind naar de frituur.

Niet zeker of je het zal opeten? Start gewoon. Bewaar het. Eet je het toch niet op, heb je niks verloren. Maar je zal zien dat er verrassend veel eten gered wordt van die trieste vuilzak! Je vindt een pak inspiratie op de blog Empty The Fridge.

Koop onverpakt

In de supermarkt heb je niet altijd de keuze om je geplande boodschappen onverpakt te doen. Groenten en fruit in bulk kan je alvast in je eigen zakje meenemen, dat scheelt weer een plastic zakje. Steeds vaker ga ik naar de groenteboer of de markt. Daar is het aanbod onverpakt eten gewoon een pak groter.

onverpakte inkopen met herbruikbare tasjes en zakjes

Voor andere producten scheelt het vaak om eens de alternatieven te bekijken. Winkels waar je in bulk kan kopen beperken zich momenteel nog tot enkele grootsteden, maar je kan wel bewust kiezen voor grotere verpakkingen of koekjes die niet nog eens individueel verpakt zijn. Zus krijgt hier haar koekjes mee in een plastic doosje, dat blijft even vers en je hebt op de koop toe nog eens minder risico op geplette en verkruimelde exemplaren.

Toch verpakt? Kies dan eerder voor karton of composteerbaar plastic, dat je kan recycleren/composteren en dus niet bij het restafval eindigt.

Vermijd ‘single use’

Vervang papieren servetjes door mooie, stoffen exemplaren. BYO (bring your own) : neem je eigen verpakking mee waar mogelijk (zakjes, bakjes, doosjes, kommetjes). Gebruik een afwasdoekje in plaats van keukenrol.

Feestje? Val niet terug op wegwerpbestek en plastic bordjes om de tekorten in je eigen servies te verhelpen, vraag gewoon aan je buurvrouw voor enkele volwaardige exemplaren, of vermeld gewoon in je uitnodiging dat je gasten hun eigen setje meenemen!

Recycleer meer

Ik ga er van uit dat je recycleert. Papier, glas, PMD,… Maar ik daag je uit om eens stil te staan bij wat er nog in je vuilbak verdwijnt dat – mits een beetje moeite – gescheiden opgehaald kan worden. Start een composthoop of -bak. Haal verpakkingen uit elkaar zodat je bijvoorbeeld papier en glas recupereert.

Gebruik opnieuw

Gebruik je koffieprut om je afvoer te ontstoppen of als geurvanger in je koelkast voordat je hem op die eerder gestarte composthoop gooit.
Bewaar mooi inpakpapier voor nog een rondje. Laat glazen potten verder leven in je voorraadkast om je bulkproducten in te bewaren. Het boek “Niets Verspillen Doe Je Zo” geeft je een pak tips om het meeste te halen uit wat je allemaal in huis hebt en vaak nietsvermoedend in de vuilzak belandt.

Geef

Doneer kurkenstopjes, lege WC-rolletjes, eierdoosjes en lege yoghurtpotjes aan de dichtsbijzijnde school, ze knutselen er vast iets moois mee. Zamel oude kledij in voor sociale projecten en breng ongebruikte spullen naar een kringloop- of geefwinkel. Zaken die wij overbodig achten zijn misschien nog heel waardevol voor iemand anders. Afval is zeer relatief.

 

6 Comments

 1. Johanna

  13 december 2016 at 14:28

  leuke post! nuttige tips. eten gooien wij weinig weg, gelukkig. en qua zakjes valt het ook mee, we hebben genoeg herbruikbare zakken. maar het kan altijd beter 🙂

 2. Anna Helena

  13 december 2016 at 21:53

  Handige tips! In 2017 ga ik investeren in eigen groenten- en fruitzakjes. En ook wat beter letten op restjes…

 3. Resaarcle

  13 december 2016 at 22:21

  Dolma’s! Prima plan! En die andere tips zijn ook top natuurlijk.

 4. Empty the Fridge

  14 december 2016 at 08:24

  Leuke post! Ik ga ook meestal naar de markt en geef dan mijn lege eierkartons terug aan de eierboer. Iedereen blij en weeral wat afval gespaard.

 5. Els

  14 december 2016 at 12:40

  Inspirerende tips! Ga ik zeker in de praktijk proberen brengen!

 6. shannen

  10 maart 2017 at 14:10

  Noot, sommige scholen nemen geen lege wc rolletjes aan qua hygiëne 😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.