Columns

Jaaroverzicht

Elk jaar opnieuw word ik op het einde van het jaar om de oren geslagen met alle miserie die er dat jaar op de mensheid is aangespoeld. In 2017 idem. Aanslagen genoeg,  Trump genoeg,  haat genoeg om vele jaaroverzichten te vullen. 

Genoeg! 

Ik weiger nog te focussen op de ellende. Ik wil aandacht voor de zaken die mensen doen om in te gaan tegen de ellende. Ik kijk naar de hoop. Niet dat het makkelijk is.

Ook persoonlijk was 2017 een bij tijden donker jaar. Met de donkerste dag toen kanker me een goede vriendin afnam. Zomaar. Plots heeft een meisje van 4 geen mama meer en de oneerlijkheid daarvan is niet met woorden te beschrijven. En toch. Het afscheid bracht onverwacht nieuwe vriendschap mee. Silver linings. 

In 2017 ergerde ik me blauw aan alle zwerfvuil in mijn gemeente en de plasticsoep overal ter wereld. En toch. Toch zie ik steeds meer mensen het heft in eigen handen nemen. Mensen die ondanks de drukke agenda elke dag 10 minuten vuil rapen. Bv’s die oproepen iets te doen in plaats van alleen maar te klagen. Jonge ingenieurs die manieren bedenken om de oceanen op te ruimen. En dat geeft me hoop.

In 2017 werd een pussygrabbin’ racist president van een machtige natie. En toch. Toch stonden vrouwen overal ter wereld op tegen onrecht en misbruik. #Metoo. Achterkamergefoefel werd aan de publieke schandpaal genageld. En dat geeft me hoop.

In 2017 was het al te vaak een ‘wij tegen zij’ verhaal. De schuld was altijd in een andere groep van de bevolking te vinden. Als excuses om niets te moeten doen werd de vinger gericht op de buur, de buitenlander, de politiek. En toch. Toch zie ik mensen de hand uitreiken naar elkaar. Opvang organiseren voor vluchtelingen. Ontelbaar veel acties voor goede doelen die mensen in minder fortuinlijke posities te helpen. En dat geeft me hoop.

2018 start ik met hoop. Hoop op beter, gezonder, rechtvaardiger. Een jaar waar we weer meer aandacht hebben voor mensen in plaats van dingen. Waar we onze ogen openen voor wat ons verbindt en niet wat ons van elkaar onderscheidt. Want zijn we niet allemaal mensen, onderweg naar geluk?

Gelukkig nieuwjaar iedereen, laat ons iets moois maken van 2018

xoxo

Kim

1 Comment

  1. Le petit requin

    10 januari 2018 at 00:19

    Van de ene mens onderweg naar geluk naar de andere (hoe mooi gezegd!): Gelukkig nieuwjaar!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.