...

Heavy Metal

Ge zou het me misschien niet aangeven als ge me in een zwierig rokske en op pumps ziet voorbij trippelen, maar niet eens zo diep in mij schuilt een rock chick. Eentje dat regelmatig met opgestoken wijsvinger en pink aangeeft dat alles A-OK is. En wat doet zo’n rock chick op Pinkstermaandag? Juist ja, die gaat een dagske bakken – en pintjes drinken – op “De Wei” om bij zonsondergang volledig uit haar dak te gaan op Metallica.

16 was ik, toen ik voor het eerst op dat ondertussen bijna heilige gras stond, en James en co mocht aanschouwen. En ik was verkocht, op slag. En dat gevoel is sindsdien nooit meer overgegaan. Dus toen bekend raakte wie de headliner zou zijn op Werchter Boutique zeiden het Lief en ik in koor “wij gaan naar Werchter” en al op de openingsdag van de voorverkoop waren de tickets besteld, die sindsdien verlekkerend op ons koelkast hebben hangen blinken.

Na de traditionele opener “Extacy of Gold” (waar ze zelf trouwens een vette cover van hebben) brak meteen het gitaargeweld los met ‘Hit The Lights’. En alsof het publiek nog opgewarmd moest worden, plakten ze er meteen hun ‘Master Of Puppets’ tegenaan. Het spreekwoordelijke dak moest eraf, zoveel was duidelijk. Nadat ook ‘Ride The Lightning’, ‘For Whom The Bell Tolls’ en ‘Hell And Back’ waren gepasseerd, was het de beurt aan het grote verjaardagsfeest van de Black Album… maar dan in omgekeerde volgorde!

Na een korte video intro werd er dus gestart ‘The Struggle Within’, om haast in één adem door te trekken naar ‘Enter Sandman’, waar voor het eerst ook de pyrotechnici hun ding mochten doen.

Als bisnummers volgden nog ‘Battery’, waarna het publiek een salvo knallend licht over zich heen liet gaan als intro op ‘One’. Inclusief lasershow waar menig dance-evenement een puntje aan kon zuigen. Metallica trok duidelijk alle registers open om hun geliefde Werchter compleet omver te blazen. Als finaal charmeoffensief (er was ondertussen al een vracht aan vuurwerk de duistere zomernacht ingeschoten) werden er zelfs enkele tientallen grote, zwarte ballonnen over de massa gekieperd, vanop de draagconstructies van de volgspots. Na dik twee uur gitaar- en drumgeweld was ‘Seek and Destroy’ een zeer waardige afsluiter van een uiterst geslaagde festivaldag!

See you next time, James!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.