Carrière, Parenting Professional

Deze twee factoren bepalen of die droomjob van jou wordt

2016 was voor mij een jaar van bevalling, bezinning en oriëntering. Het jaar dat ik afsloot met één welgemikte sollicitatie, een succesvolle selectieprocedure en een beleefde adieu bij mijn vorige werkgever. Hoewel er altijd een portie geluk bij komt kijken, was die welgemikte sollicitatie geen toevalstreffer. En omdat ik in 2017 iedereen een droomjob toewens, geef ik hier zomaar gratis en voor niks mijn twee factoren richting sollicitatiesucces. Graag gedaan!

“Voorbereiding is het halve werk, de andere helft is eerlijkheid”

Eerlijkheid

 • Zelfreflectie

Nog voor je op zoek gaat naar geschikte vacatures: ga op zoek naar jezelf.

“Hoe zit jou droomjob eruit? Wat geeft je energie? Welke waarden vind je belangrijk?”

Voor deze denkoefening liet ik me bijstaan door een loopbaancoach. Katleen van Passion for Work hielp me enorm om inzicht te krijgen in mijn eigen sterktes, maar hield me ook alert voor mogelijke valkuilen. Ze liet me de rode draad ontdekken in de uiteenlopende zaken waar ik goed in ben en die graag doe en zette dat om in een carrièrepad. Topinvestering dus, die opleidingcheques.

Met deze info kan je bepalen welke jobs je wel of niet liggen, in welke functies je elke dag opnieuw met goesting kan vertrekken naar kantoor.

 • Zoek je ‘match’

Mijn gedroomde werkgever hangt samen met de waarden die me nauw aan het hart liggen. Hoe worden werknemers behandeld, wat is de missie en op welke pijlers steunt het (personeels)beleid? Een beetje rondneuzen op het WereldWijde Web en in je netwerk geeft je vaak een mooi idee van de werkomstandigheden die je kan verwachten.

“Wat research kan je dus een pak magere jobdates en mogelijke jobhops besparen”

Een werkgever die compleet ingaat tegen jouw moreel kompas, bezorgt je vroeg of laat een burn-out. Dus hoe aantrekkelijk dat loonpakket er ook uit ziet, zorg dat je je ziel niet verkoopt voor een bedrijfswagen.

 

 • Wees eerlijk met je werkgever

Gouden regel: je liegt niet op je CV. Maar eerlijkheid gaat verder dan dat.

“Wees gewoon (een opgeblonken versie van) jezelf tijdens je gesprek”

38 uur per week een façade opzetten, dat hou je niet vol. Dus laat je werkgever zien waar je voor staat. Speel geen people pleaser. De meeste functies vereisen teamwerk, dus zorg dat je gesprekspartner kan inschatten of je binnen je team zal passen. Wees niet bang van vragen als “welk gedrag is voor jou onaanvaardbaar onder collega’s?”. Dat ik geen leugens en ellebogenwerk kan verdragen, zouden ze vroeg of laat toch ontdekt hebben.

Klikt het niet? Dan was die job misschien ook niet je droomjob en bespaar je jezelf een hoop frustratie.

Voorbereiding

 • Werk op maat

Investeer tijd in je “eerste indruk”. Durf daarin best origineel uit de hoek te komen. Niet zelden krijgt de HR-verantwoordelijke een massa CV’s te verwerken. Gebruik dezelfde termen als in de vacature, zodat een eventuele selectierobot je CV niet in de vuilbak gooit nog voor er een menselijk oog naar heeft gekeken. Zorg ook dat je motivatiebrief duidelijk weergeeft waarom jij die job écht wil én waarom jij de ideale persoon bent voor die job.

 • Informeer jezelf

Heb je je waarden afgestemd met de missie van het bedrijf, dan vind je daar vast wat inspiratie om je invalshoek en de juiste ‘tone of voice’ te kiezen. Je wil een gevoel van herkenbaarheid creëren, een soort van (platonische) liefde op het eerste gezicht.

Een uitnodiging ontvangen? Proficiat! Kam gerust het www uit voor meer info (tip: Facebook en Twitter geven je vaak een goed beeld van recente activiteiten). Heb je ook de naam van je contactpersoon meegekregen? Doe ook hier wat research over. Wie weet delen jullie wel een hobby, of werkten jullie ooit voor hetzelfde bedrijf. Los van je professionele kwaliteiten, kan die info je helpen om het ijs te breken (maar pas op: maak het ook niet té familiair).

 • Elevator speech en standaardvragen

Mijn meest recente sollicitatiegesprek startte met de vraag:

“waarom heb je voor deze job gesolliciteerd?”

Antwoorden met “goh, ja, het lijkt me wel een leuke job” gaat je niet veel punten opleveren. Denk dus op voorhand goed na waarom je voor deze job én voor deze werkgever hebt gekozen. Oefen desnoods voor de spiegel. Dit is het ideale moment om je kwaliteiten in de verf te zetten. Om te tonen dat je je huiswerk gemaakt hebt en dat je weet waar het bedrijf voor staat.

“Noem een goede en een slechte eigenschap van jezelf” is nog zo’n cliché. Het is de kunst om een goede eigenschap te benoemen die je zal onderscheiden van de concurrentie. Grijp hiervoor zeker terug naar de bedrijfswaarden.

 • Alles op zak?

Zorg dat je iets bij je hebt om te noteren. En lees er zeker je uitnodiging nog eens op na. Moet je een kopie van de diploma meenemen? Een bewijs van goed gedrag en zeden?

“En vergeet die glimlach niet!”

 

 

1 Comment

 1. Hieraan kunnen mijn collega's mij altijd herkennen #40dagenbloggen » Groene Pumps

  4 maart 2017 at 07:51

  […] Sinds een maand of 2 werk ik weer met volle goesting. Hoe ik daar terecht ben gekomen vertelde ik hier al. […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.