favoriet, Glamourous Green

De prijs van goedkoop eten

Straks zendt Panorama ze opnieuw uit, de reportage die mijn ogen opende voor de sluipende moord die de supermarktketens uitvoeren op de boeren en andere producenten van voedsel in ons land.

Greet Pluymers, die de reportage destijds maakte, blikt op De Redactie terug op de tijd die ondertussen gepasseerd is.

Wanneer ik terugblik, merk ik dat het vooral bij goede voornemens is gebleven. Foei aan mezelf. Want hoewel ik beloofde die supermarkt uit de voedselketen te flikkeren, het gemak en tijdsgebrek blijken vaak de dooddoener van mijn eigen mogelijke impact op de ganse situatie. De actievoerende boeren maken vandaag weer duidelijk dat er echt iets moet gebeuren.

Des te minder we betalen voor ons eten, des te meer rommel we op ons bord zullen krijgen. En in ons lijf. Met allerlei ziektes tot gevolg.

Want zeg nu zelf: hoe kan je een beest gezond voedsel en voldoende leefruimte geven als je amper geld krijgt voor z’n eindproduct? Dan mag een dioxinecrisis ons toch niet verbazen?

Het blijkt ook een vicieuze cirkel. Des te meer mensen in de supermarkt kopen, des te vaker gaan de lokale slagers, bakkers en groentenwinkels over de kop. Waardoor die resterende klanten op hun beurt ook weer naar de supermarkt trekken. Waardoor mensen die het roer willen omgooien plots beseffen dat de alternatieven grotendeels verdwenen zijn en er alleen nog een boerenmarkt rest in de aangrenzende gemeente.

En toch moeten we als consument onze verantwoordelijkheid nemen. Want het kàn, zeker als je niet midden in een stad woont. Let maar eens op de bordjes langs de weg “nieuwe aardappelen”, “krieken”, “eieren”, “honing”… lekker rechtstreeks van op het veld of uit het kieken.

Ik troost me met de gedachte dat mijn levering van HelloFresh alvast geen supermarkt gezien heeft. Dat bij mijn wekelijkse portie aan huis geleverde lekkerheid misschien betekent dat de producent er meer aan overhoudt dan wanneer ik de ingrediënten in de supermarkt zou kopen. Misschien.

En ik neem me voor de bordjes in mijn buurt in kaart te brengen en zo stilaan mijn supermarktbezoeken terug te dringen.

En wie de rapportage nog niet gezien heeft, afstemmen op Canvas vanavond om 21u30 of bekijk de reportage online!

23 Comments

 1. bentenge

  30 juli 2015 at 11:57

  Soms denk ik toch echt… verander de wereld, begin bij jezelf. En net daar ligt eigenlijk het probleem vrees ik. Bij het menselijke gedrag. Niet bij de supermarkt die daar op inspeelt.

  1. K.To

   30 juli 2015 at 11:59

   inderdaad, en bij het gevoel dat ALS je iets doet, het een druppel op een hete plaat is omdat de meesten toch gewoon hun worsten bij den Aldi blijven halen en niet op de ingrediëntenlijst kijken, of naar Canvas…

 2. prinses op de kikkererwt

  30 juli 2015 at 13:18

  Ik weet niet of HF een bedrijf is dat het zo nauw neemt met de zorg voor de keten. Als je echt wil aansluiten bij de korte keten, raad ik je heel erg een voedselteam aan. Groenten en fruit en ook vlees, veggie burgers, en allerlei andere producten, rechtstreeks van de buur in jouw buurt naar het depot waar je het ophaalt. Ik durf er mijn hand voor in het vuur steken dat die boeren het wel aan goede voorwaarden doen, maar de organisatie voedselteams post ook veel informatie op de site daarover. Ik denk eerlijkgezegd dat HF eerder een soort supermarkt IS, dan dat het een manier is om die schakel te vermijden.

  1. K.To

   30 juli 2015 at 13:50

   Hoi Prinses, absoluut gelijk. Het enige nadeel van zo’n voedselteams (toch hier in de buurt), is dat je eigenlijk verplicht bent om elke week een volledig pakket te nemen. Wij nemen nu bij HF een pakket voor 3 dagen, en dan nog niet elke week, net omdat we regelmatig ’s avonds niet (warm) thuis eten.
   Wat we vroeger wel deden was regelmatig een groentepakket gaan halen hier in de buurt. Maar dan zit je voor al de rest nog steeds bij die supermarkt…

   1. prinses op de kikkererwt

    30 juli 2015 at 14:13

    VTW werkt volgens mij al lang met de keuze tss paketten, of losse groenten! Ze hebben ook zuivel, vlees, veggie, confituur, brooodbeleg, … Dus je kan er een groot deel,supermarkt mee omzeilen.

    1. K.To

     30 juli 2015 at 14:31

     ja ik ontdek het hier op hun website (ben duchtig aan het lezen!), ik stelde me bij zo’n voedselteam altijd typisch de “bak groenten” en “bak fruit” methodes voor 🙂 how wrong was I !

     1. prinses op de kikkererwt

      30 juli 2015 at 15:27

      Ik beloof je dat je van HF nog nooit zoiets lekkers en vers gekregen gaat hebben ;).

  1. K.To

   30 juli 2015 at 13:57

   die voedselteams kende ik nog niet… misschien eens nader onderzoeken, ook al is het dichtbijzijnde depot toch een eindje hier vandaan… tnx voor de tip!

 3. Een lepeltje lekkers

  30 juli 2015 at 13:47

  Ook in de stad kan het hoor! Bijvoorbeeld via Fermet of de Voedselteams, en de plaatselijke boerenmarkten.

  1. K.To

   30 juli 2015 at 13:52

   niet in Brussel, die Fermet 🙁
   op zo’n momenten wou ik echt dat ik in Gent woonde, ik heb de indruk dat daar de voedselcultuur al ver gevorderd is (zowel qua eerlijk aanbod als qua vegetarische resto’s en al)

 4. K.To

  30 juli 2015 at 13:57

  Laat ons hopen dat de trend zich snel geografisch uitbreidt 😉

 5. lamerlette

  30 juli 2015 at 14:38

  Ik dacht ook aan Voedselteams, maar ik zie dat daarover al gesproken is. En de markt, is dat geen optie voor jou? In Aalst staat ook bioboerderij De Loods op zaterdagvoormiddag op de markt.

  1. K.To

   30 juli 2015 at 14:51

   Ja maar dat is dan weeral Aalst he. Dilbeek is het dichtste bij en ook op zaterdagvoormiddag. Kzou er inderdaad wat vaker tijd voor moeten maken om tot daar de rijden.

 6. annwouters

  30 juli 2015 at 20:29

  Ik heb jaren terug de documentaire Food Inc. gezien en bij mij is er toen ook wel iets veranderd, ik ga nu vooral bewuster om met eten. Maar je vervalt zo snel in gemakzucht ondanks alle goede voornemens 🙁

 7. K.To

  10 augustus 2015 at 10:30

  Er is ondertussen ook een petitie gestart voor eerlijke voedselprijzen: http://www.sosvoedselprijzen.be/

  allen daarheen zou ik zeggen!

  1. K.To

   11 augustus 2015 at 12:24

   Oh jeej, er is tegenwoordig ook een zelfplukboerderij in Wolvertem! Die was er tijdens m’n laatste zoektocht nog niet 🙂

   1. prinses op de kikkererwt

    11 augustus 2015 at 14:01

    Nu moet je wel ;). Leuk plannetje voor met de pittige dochter? 🙂

    1. K.To

     11 augustus 2015 at 14:07

     mijn vingers kriebelen al, al vrees ik dat de pittige dochter meer dan één plantje de vernieling in zal knijpen en plukken 🙂 en dat ze ALLE aardbeien zal willen meenemen!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.