Columns

De keerzijde van terreur

Elk nadeel heeft zijn voordeel. En dus focus ik mij in deze grimmige tijden op de positieve signalen, het licht in de duisternis, de hoop die sterker is dan de wanhoop.

Paniek? Verstoring van het leven? Ha, dan hebben ze dat toch wat verkeerd ingeschat!

Niet werken in Brussel? Dan werk ik toch gewoon van thuis uit? Laptop en internet, meer heb ik niet nodig. Als ik de stemmen of gezichten van de collega’s mis, zet ik gewoon Skype op. En die kantoorkoffie ga ik echt niet missen!

Niet winkelen in Brussel? Boodschappen kunnen perfect aan huis geleverd worden. En webwinkels genoeg om me in alles te voorzien wat ik nodig heb.

Verhoogde kans op aanslagen? Nog altijd kleiner dan een ongeval met de wagen, dus laten we vooral niet in paniek schieten. Ik nam meer risico door zondagavond in nat en koud weer naar huis te rijden dan wanneer ik straks naar de Delhaize zou gaan.

Angst? Liefde. Een extra knuffel voor Het Lief wanneer die ’s morgens naar kantoor vertrekt. Minder aandacht voor bagatellen. Meer begrip, meer verdraagzaamheid, meer vergevingsgezindheid. Begrip voor de vluchtelingen die dit dag in dag uit meemaakten, maar dan zonder al die bewaking in de straten. Respect voor al die mannen en vrouwen die zich op de frontlinie zetten en op zoek gaan naar terroristen.

Ontwrichting? Focus. Op wat belangrijk is. Want in het licht van bedreiging maak je als mens keuzes voor wat écht telt en maak je je niet druk om bijkomstigheden. Je plooit terug op jezelf en je waarden. Je gaat voor levenskwaliteit. Mensen maken vaak de beste keuzes in het licht van “wat als vandaag je laatste dag is?” net omdat dan alles zoveel duidelijker wordt. Je maakt je niet druk om een kritische mail of een vuile tafel. Je kiest voor willen in plaats van moeten.

Dus neen, mij krijgen ze alvast niet klein met hun stoere taal. Hun menselijke dieptepunt brengt het beste in anderen naar boven. Hulpvaardigheid, onbaatzuchtigheid. Daar kijk ik naar. Daar put ik hoop uit. Want het gaat eigenlijk veel beter met de mensheid dan ik lange tijd dacht. En het is in extreme tijden dat we ons van onze beste kant laten zien.

Foto via Unsplash.com

 

4 Comments

  1. bentenge

    24 november 2015 at 20:39

    Als #boostyourpositivity kan deze tellen. Dank je wel.

  2. Wim

    25 november 2015 at 21:06

    Gesproken met de kracht van de pen. Knal erop Kim!

Leave a Reply